torsdag 6 mars 2014

Färdtjänsten och Skurups kommun






Skurups kommun vill säga upp avtalet med Skånetrafiken om färdtjänsten. Föga förvånande, det verkar bara vara i Malmö och andra kommuner som står utanför, som folk är nöjda. Kommunstyrelsens ordförande i Skurup lägger dock skulden för kaoset på beställningscentralerna i utlandet, men av rapporterna att döma är det dessa som fungerar minst dåligt i systemet!

Den stora boven i dramat är istället upphandlingsnormen, alltså lägsta anbud vinner och inget annat. TaxiKurir tog över verksamheten den 1 februari och redan första dagen klappade allting ihop. ”Det är oklart även för Skånetrafiken hur trafikföretaget kunnat undgå att förstå avtalet”, förklarades det, när Skånetrafiken höll sitt kundrådsmöte nyligen. Skånetrafiken överlägger därför två gånger per dag (!) med TaxiKurir, för att det hela ska fungera.

Men egentligen ingen överraskning, för TaxiKurir bedriver färdtjänst även i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg - och med samma katastrofala utfall. ”De har fått många möjligheter att bättre sig och varje gång de gör fel mot avtalet som är skrivet med Västtrafik så har de fått avdrag på sin ersättning, en sorts böter. Det har blivit rätt många sådana böter för Taxi kurir”, förklarade Herrljunga kommun, när man sa upp avtalet.

TaxiKurir påstås lägga väldigt låga anbud vid upphandlingarna, vilket dock resulterar i usel service till kunderna och urusel betalt till chaufförerna. Man får alltså vad man betalar för!

John Andersson
Vice ordförande Skurups Kommunal Tillgänglighetsråd  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar