[I kväll hade Individ- och Omsorgsberedningen i Skurups kommun sammanträde, med anledning av mitt medborgarförslag införande av personligt ombud i Skurups kommun. Till sammanträdet hade kommunen gjort ett utlåtande, som i princip var av typen "förslaget är därmed besvarat".
Jag gick dit, fullständigt skummande av ilska. Där läste jag upp följande. När jag till slut var utan såväl saliv som luft, tog det sedan beredningen 30 sekunder att ställa sig bakom mitt förslag...
Nåja, det viktigaste inom politiken är ju resultaten!]
Jag gick dit, fullständigt skummande av ilska. Där läste jag upp följande. När jag till slut var utan såväl saliv som luft, tog det sedan beredningen 30 sekunder att ställa sig bakom mitt förslag...
Nåja, det viktigaste inom politiken är ju resultaten!]
Yttrande över tjänsteskrivelse ifrån Individ- och Omsorgsförvaltningen,
gällande mitt medborgarförslag om personligt ombud [KS 2015.18-9]
Det är viktigt att personliga ombudet har en fri ställning och helt arbetar på brukarnas uppdrag, varför en anställning i egen regi inte är att föredra.
Inledningen på skrivelsen känner som jag väl igen, eftersom den formuleringen brukar användas av alla de kommuner som anlitar PO-Skåne för att bedriva verksamhet med personliga ombud. Men i Skurup betyder detta något radikalt annorlunda, nämligen att man ska anlita – Svedala kommun!!!
Om inte detta var egenartat i sig själv, så blir skrivelsen märkligare ju längre man läser. I själva verket består den av en kombination av felaktiga påståenden och luckor där viktiga fakta borde ha stått. Jag vet inte när jag senast läste ett lika osannolikt undermåligt dokument.
De enskilda som kan få stöd av personligt ombud ska ha sammansatta och omfattande behov av vård, stöd och service, rehabilitering och sysselsättning samt ha behov av långvariga kontakter med socialtjänsten, primärvården och den specialiserade psykiatrin och andra myndigheter. [Förordning (2013:522) om statsbidrag till kommuner som bedriver verksamhet med personligt ombud för vissa personer med psykiska funktionsnedsättningar.]
Utgångspunkten när det gäller PO-verksamhet brukar vara behovsanalysen, alltså en kartläggning eller teori om hur stort det potentiella behovet är och vad som behövs för att uppnå full täckning. De tre Österlenkommunerna Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn hade var sitt ombud tidigare. I fjor gick
de ihop och anställde ett fjärde och gemensamt ombud, för att kunna täcka det existerande behovet. Finns ingen utredning om vilket behov det finns i Skurup i skrivelsen.
Av de rapporter som PO-Skåne lämnat till Ystad kommun har det framgått, att under vissa år har
antalet personer ifrån Skurups kommun, som spontant sökt PO-hjälp ifrån Ystad kommun, varit så pass stort, att det motsvarade ett ombud på heltid. Inget heller om detta i skrivelsen.
Skurup vill ha en tjänst på 40%. PO-Skåne har inga ”procentanställningar”. PO-Skåne har mycket kompetent personal, som vi som arbetsgivare värnar om och är stolta över. Övervägande kvinnlig också. Vi anställer därför i princip aldrig någon på deltid, såvida de inte vill det själva. Det är vår uppgift som arbetsgivare att försöka pussla ihop heltidsanställningar.
PO-Skånes varumärke är Kvalitet, det är därför kommunerna väljer PO-Skåne. Deltid är per definition kvalitetssänkande. Riskerna är höga för att omsättningen på personal blir smärtsamt hög och att kontakterna med klienterna därmed blir onödigt utdragna eller avbrutna. Kontinuitet och långsiktighet är nyckelord för framgångsrik PO-verksamhet. PO-Skåne tackar därför av ideologiska skäl nej till att teckna avtal med kommuner, i fall dessa inte uppnår de krav som vi ställer på PO-verksamhet av hög kvalitet.
Enligt skrivelsen har Svedala kommun ”erbjudit Skurups kommun att skriva avtal om tillgång till personligt ombud motsvarande 40%.” Om det nu skulle vara så att Svedala säljer 40 procent av sin
PO-verksamhet, utan att man först utökar sin kapacitet till minst 1,5 tjänster, så skulle ju detta leda till en massiv kvalitativ försämring av socialpsykiatrin i Svedala kommun. Detta skulle jag definitivt uppmana folk i Svedala att protestera emot!
Jag har tidigare diskuterat detta med Christer Gunnarsson, personligt ombud i Svedala kommun. Han rekommenderade dock inte ett samarbete mellan Svedala och Skurup. Han arbetar på heltid, men enligt honom finns det inget behov av att vare sig utvidga eller att dra ner på PO-verksamheten i Svedala. Vidare framhöll han att hans främsta motpart är vuxenpsykiatrin på Trelleborgs lasarett, medan den för Skurup är Capio Psykiatri. Han ansåg det därför naturligare att Skurup samarbetade med övriga kommuner i sydöst och främst då Ystad.
I skrivelsen påstås det att Svedala kommun tar 120.000 kronor per år för att bedriva PO-verksamhet i Skurups kommun, medan PO-Skåne skulle ta 160.000 kronor. Vid entreprenader brukar man begära in offerter eller kostnadsförslag. Men var finns offerten ifrån Svedala kommun? Och var kommer ”PO-Skånes” siffra ifrån - Skurups kommun har ju bevisligen inte begärt in något anbud ifrån PO-Skåne! Har Skurups kommun anlitat en spåkärring på Skurups marknad för att göra de ekonomiska kalkylerna, istället för en professionell upphandlare?
När PO-Skåne lägger sina anbud baseras detta på den enskilda kommunens önskemål. Vissa satsar extra på uppsökande verksamhet, på hemlösa eller personer som drabbats av psykoser. Eftersom det inte finns två exakt likadana avtal blir därför kostnaderna olika för varje kommun. PO-Skåne är alltså inget bemanningsföretag, med en fast taxa och där personalen via SMS får reda på att de har en kvart på sig att inställa sig för att börja arbeta!
Om Svedala kommun säljer en 0,4-tjänst för 120.000 kronor per år, vad ingår där? PO-Skånes anbud gäller den totala verksamheten: ombudets bruttolönekostnader, administration, handledning och chefskontakter, mobiltelefon, dator och bredband, tjänstebil, utbildning, IT-support, etc. Många av dessa kostnader är också fasta, vilket gör avtal om deltidstjänstgöring relativt sett dyrare, utslaget per arbetad timme.
Om de 120.000 kronorna däremot är tänkt att vara ett paket med ”helpension”, så skulle ju detta innebära att Svedala kommun massivt DUMPAR priset! PO-Skåne kan ju naturligtvis som entreprenör inte konkurrera med Svedala kommun, om man där lägger sig på en nivå där man subventionerar uthyrningen till andra kommuner med skattemedel.
Men hur ligger det egentligen till med ”erbjudandet ifrån Svedala kommun”?
År 2011 motionerade jag i Skurups kommunfullmäktige om införandet av personligt ombud. Bland de alternativ som jag föreslog var att Skurups kommun kunde samarbeta med Svedala kommun, eftersom man där saknade ombud men diskuterade att införa ett eget, eller med Ystad kommun, där man ville utöka sin heltidstjänst. Resultatet blev ju till slut att Svedala införde ett eget PO på heltid från juli 2012.
Eftersom det nu ändå påstås att Skurup och Svedala samarbetar aktivt kring PO-verksamheten, tog jag naturligtvis kontakt med politiker och tjänstemän i Svedala kommun. Följande svar kom ifrån socialchefen Anna Borgius:
Jag tror att det skett ett missförstånd. Svedala kommun säljer inte och har aldrig sålt tjänsten personligt ombud till Skurups kommun. Det har dock tidigare förekommit ett samtal om att kommunerna gemensamt skulle ha ett personligt ombud. Detta har aldrig realiserats och beskedet från Skurups kommun är att detta inte är aktuellt i nuläget.
Mvh
Anna Borgius
Socialchef
Detta har aldrig realiserats och beskedet från Skurups kommun är att detta inte är aktuellt i nuläget!!!
Det visar sig alltså att tjänsteskrivelsen ifrån Individ- och Omsorgsförvaltningen baserar sig på
1 – Ett utelämnande om att förslaget ifrån Svedala om ett gemensamt ombud är från år 2011, istället framställs det som om det fortfarande gäller nu år 2015;
2 - Ett utelämnande om att Skurups kommun förkastade förslaget år 2011;
3 – Ett utelämnande om att Svedala kommun infört ett eget PO allt sedan juli 2012 och att man där inte verkar ha några planer på att förändra den befintliga PO-verksamheten;
4 – Ett utelämnande om att Skurups kommun i ”nuläget” sagt nej till samverkan med Svedala, samtidigt som att man här tvärtom påstår att det redan nu finns ett aktivt samarbete mellan de två kommunerna om PO-verksamhet, vilket uppenbarligen är totalt överraskande för alla och i synnerhet då folket i Svedala!!!!
Tjänsteskrivelsen är naturligtvis avsedd att vara en massiv förolämpning av min intelligens. Man tror att man kan grundlura mig genom att använda metoder á la klassiskt hästskojeri. Detta glädjer mig naturligtvis storligen, eftersom jag då vet att jag fortfarande lever här hemma i Skurup och inte dött och hamnat i någon annan kommun.
Men om det nu istället hade varit en helt ”vanlig” person, en som inte har kopiöst med kontakter och som med extremt kort varsel kan genomföra en effektiv källkritisk granskning, den personen hade naturligtvis blivit ett lätt offer för det här bedrägeriet och godtroget nöjt sig med att ”förslaget härmed kan anses vara besvarat”.
För alla vet ju naturligtvis om, att tjänstemän och politiker kan ha andra åsikter om de förslag man själv lägger fram, det ingår ju i spelets regler. Däremot tror ju alla, att det beslutsunderlag som de politiska organen ska ta ställning till har samvetsgrant granskats så att de är oomtvistligt korrekta, objektiva och sakliga. Inte som den här skrivelsen, där inte en siffra är rätt!!!
För ett par år sedan träffade jag en delegation ifrån regeringen i Moldova, som gjorde ett besök i Sverige för att studera svensk psykiatri. Det här med personligt ombud och i synnerhet PO-Skåne gjorde dem högst nyfikna, så de frågade naturligtvis hur det fungerade hemma i Skurup. De blev dock högst förbryllade, när jag upplyste dem om Skurup är bland de få kommuner som saknar PO.
Jag gjorde då liknelsen med det gamla stalinistiska Moldavien. Officiellt fanns det inga problem i landet och därför heller inget behov av stödåtgärder. Om man påstod att det ändå fanns problem klassades man som ”statsfiende”. I Skurups kommun fungerar officiellt allt perfekt och det bor inga personer här med psykiska funktionsnedsättningar. Alltså finns det heller inget behov av något personligt ombud. Så i Skurup var jag naturligtvis en ”kommunfiende”!'
Och nu förstod delegationen ifrån Moldova genast vad det handlade om...
Hur jag kommer att gå vidare med det här beror ju naturligtvis på den fortsatta hanteringen av frågan. Men oavsett vilket kommer jag att fortsätta att agera ”kommunfiende”!
John Andersson
Författare till medborgarförslaget
[Styrelseledamot Personliga Ombud i Skåne (PO-Skåne)
Styrelseledamot Nationella Samverkan för Psykisk Hälsa i Skåne (NSPH-Skåne)
Styrelsemedlem i Handikapporganisationernas Samorganisation i Skåne (HSO-Skåne)]
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar